header.png

Sociëteit De Vriendschap

Sinds 1859

2019-04-28 Hein Derksen opnieuw Keizer van Sociëteit de Vriendschap

Geplaatst 7-07-2019
Geschreven door Contentbeheerder
Categorie Schietcompetitie

Op de foto: directeur-voorzitter Ed de Haas en Keizer Hein Derksen

Zondagmiddag 28 april was het voor de tweede keer in haar 160-jarig bestaan van Vereniging Sociëteit De Vriendschap dat alle bestaande koningen gingen strijden om de felbegeerde titel. In een onderlinge strijd wordt namelijk ieder lustrum bepaald wie vanaf dan 5 jaar lang zichzelf ‘Keizer van Sociëteit de Vriendschap’ mag noemen.
 
Tien oud-koningen, oud-koningin Martina Seegers en de 1e keizer van Sociëteit De Vriendschap Hein Derksen waren naar het clubgebouw aan de Montferlandsestraat 7 gekomen en gingen onderling de strijd aan om de houten vogel van zijn stokje te schieten.
Keizer Hein Derksen mocht het eerste schot lossen en er werd direct daarna door iedereen goed raak geschoten. Binnen twee uur was het klusje geklaard. Dat is opvallend sneller dan met het jaarlijkse koningsschieten met de kermis. Het geeft dus aan dat deze oud-koningen routiniers zijn in hun specialisme en er dan ook geen gras over lieten groeien.
Eerst moest er op de linkervleugel worden geschoten, die Guido Seegers voor zijn rekening nam. Zijn vrouw Martina deed er niet voor onder en schoot de rechtervleugel eraf. De staart was voor Wilfried Linssen en de hals was voor Ivo Hendriksen.
Na 120 schoten lukte het Hein Derksen, hij droeg de afgelopen 5 jaar ook al deze titel, om het laatste restje hout van de romp van de vogel naar beneden te halen. Hier is enige kunde voor nodig, want behalve goed kunnen richten komt er ook een beetje geluk bij kijken, om net op tijd aan de beurt te zijn. Hein Derksen, op de leeftijd van 88 jaar, mag zich nu weer voor de volgende vijf jaar keizer noemen: “Dit is toch geweldig,” zegt Derksen, “dat ik dit op mijn oude dag nog mee mag maken.” Voorzitter Ed de Haas speldde hem de keizerspeld op.
 
Naast het keizerschieten konden de leden en introducés ook fladderschieten. Hierbij moest fel gestreden worden, want er waren 10 personen die elk drie fladders eraf had geschoten. Na uiteindelijk verschillende kamprondes moest er uit losse hand worden geschoten. Hans Dijkman had de beste vaste hand en werd 1e met 3 fladders, 2e Marlous Körmeling en 3e Helmie Körmeling.