header.png

Sociëteit De Vriendschap

Sinds 1859

Archief

Juli 2019

2019-04-28 Hein Derksen opnieuw Keizer van Sociëteit de Vriendschap

Geplaatst 7-07-2019
Categorie Schietcompetitie

Op de foto: directeur-voorzitter Ed de Haas en Keizer Hein Derksen

Zondagmiddag 28 april was het voor de tweede keer in haar 160-jarig bestaan van Vereniging Sociëteit De Vriendschap dat alle bestaande koningen gingen strijden om de felbegeerde titel. In een onderlinge strijd wordt namelijk ieder lustrum bepaald wie vanaf dan 5 jaar lang zichzelf ‘Keizer van Sociëteit de Vriendschap’ mag noemen.
 
Tien oud-koningen, oud-koningin Martina Seegers en de 1e keizer van Sociëteit De Vriendschap Hein Derksen waren naar het clubgebouw aan de Montferlandsestraat 7 gekomen en gingen onderling de strijd aan om de houten vogel van zijn stokje te schieten.
Keizer Hein Derksen mocht het eerste schot lossen en er werd direct daarna door iedereen goed raak geschoten. Binnen twee uur was het klusje geklaard. Dat is opvallend sneller dan met het jaarlijkse koningsschieten met de kermis. Het geeft dus aan dat deze oud-koningen routiniers zijn in hun specialisme en er dan ook geen gras over lieten groeien.
Eerst moest er op de linkervleugel worden geschoten, die Guido Seegers voor zijn rekening nam. Zijn vrouw Martina deed er niet voor onder en schoot de rechtervleugel eraf. De staart was voor Wilfried Linssen en de hals was voor Ivo Hendriksen.
Na 120 schoten lukte het Hein Derksen, hij droeg de afgelopen 5 jaar ook al deze titel, om het laatste restje hout van de romp van de vogel naar beneden te halen. Hier is enige kunde voor nodig, want behalve goed kunnen richten komt er ook een beetje geluk bij kijken, om net op tijd aan de beurt te zijn. Hein Derksen, op de leeftijd van 88 jaar, mag zich nu weer voor de volgende vijf jaar keizer noemen: “Dit is toch geweldig,” zegt Derksen, “dat ik dit op mijn oude dag nog mee mag maken.” Voorzitter Ed de Haas speldde hem de keizerspeld op.
 
Naast het keizerschieten konden de leden en introducés ook fladderschieten. Hierbij moest fel gestreden worden, want er waren 10 personen die elk drie fladders eraf had geschoten. Na uiteindelijk verschillende kamprondes moest er uit losse hand worden geschoten. Hans Dijkman had de beste vaste hand en werd 1e met 3 fladders, 2e Marlous Körmeling en 3e Helmie Körmeling.

Lees Meer »

2019-06-15 Barbara van Elst Koningin van Sociëteit De Vriendschap

Geplaatst 7-07-2019
Categorie Activiteit
’s-Heerenberg – Zaterdagmiddag rond half drie had Sociëteit De Vriendschap een tweede schutterskoningin in haar 160-jarig bestaan. Barbara van Elst wist na 79 schoten de houten vogel van het stokje te halen.
Barbara is een rasechte schuttersdame. In haar geboorteplaats Milsbeek zit ze bijna 25 jaar bij de schutterij, maar sinds ze samenwoont met haar partner Boudewijn Jansen heeft ze al haar kennis en techniek over het schieten mee naar ’s-Heerenberg genomen.
 
De vooraankondiging in deze krant loog er niet om: de dames hebben zich weer laten zien bij Sociëteit De Vriendschap. Bij veel verenigingen is het niet mogelijk dat dames mee kunnen schieten, daar willen ze die eer aan de mannen laten om schutterskoning te worden, maar Sociëteit De Vriendschap loopt hiermee ver vooruit en laat de dames die lid zijn al vier jaar mee schieten. In die paar jaren is het al voor de tweede keer gelukt dat er een dame koningin is geworden.
 
Nadat rond de klok van 12.00 uur de kandidaten zich voor de koningstitel hadden ingeschreven, werd begonnen met het schieten op de houten vogel. Het openingsschot werd traditiegetrouw gedaan door de koning van het afgelopen jaar: Guido Seegers.
In totaal hadden 44 heren en dames zich ingeschreven. De hals schoot John Heuvel eraf, de staart Willem van Halteren, de linkervleugel Mark Seegers en de rechtervleugel kwam toe aan Herman Wissenburg. Hierna moest er op de romp worden geschoten. Boudewijn Jansen die net voor Barbara aan de beurt was schoot een stukje van de romp eraf en de vogel hield nog stand, maar het was uiteindelijk Barbara die het restant van de romp met een welgemikt schot eraf knalde en zich Koningin van Sociëteit De Vriendschap 2019 mag noemen. De Sociëteit heeft er weer een enthousiaste en stralende koningin bij.
 
Tijdens de feestvreugde werden er zaterdagmiddag ook nog twee leden, Piet Driessen en Theo Evers, gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap van de vereniging. Uit handen van voorzitter Ed de Haas kregen ze een mooie oorkonde en een bos bloemen.
Zondagmiddag en kermismaandag waren er nog diverse schietactiviteiten bij het clubgebouw aan de Montferlandsestraat.
[Foto's]

Lees Meer »

2019-05-14 Dames willen Kermiskoningin worden bij Sociëteit De Vriendschap

Geplaatst 7-07-2019
Categorie Activiteit
’s-Heerenberg – Tijdens de kermisdagen van vrijdag 14 juni tot en met maandag 17 juni vinden er bij Vereniging Sociëteit De Vriendschap in en rond het clubgebouw aan de Montferlandsestraat diverse schietactiviteiten plaats. Het hoogtepunt is op zaterdag het koningsschieten. Doordat Sociëteit De Vriendschap al een vrij grote vereniging is geworden, met ruim 180 leden, en ook dames zich als lid hebben kunnen aanmelden, is de kans groot geworden dat er dit jaar wel weer eens een schutterskoningin de titel kan bemachtigen. De leden van de Sociëteit zullen in ieder geval alles in de strijd gooien om de houten vogel van zijn stokje te schieten en hiermee  schutterskoning of -koningin 2019 van de Sociëteit te worden.
 
Vrijdag 14 juni kan tijdens de wekelijkse inloop-activiteiten van 17.00 uur tot dat de schemering valt, geschoten worden op de houten vogel/mast met het Hatsan luchtdrukgeweer. Onder het thema “Leer het Geweer” kan er geoefend worden voor het schieten voor de zaterdag en de maandag.
 
Zaterdag 15 juni starten de traditionele kermis- en schietactiviteiten om 12.00 uur, welke door zullen gaan tot   22.30 uur. De schutterskoning van het afgelopen jaar, Guido Seegers, zal het eerste schot lossen bij het   vogelschieten. Verder is er lepeltjes- en baanschieten voor leden en proefleden. Na het installeren van de              De schietmasten op het terras van de Sociëteit              (foto: Marlous Velthausz)
nieuwe schutterskoning of -koningin worden ook nog twee jubilarissen gehuldigd in verband met hun 40-jarig lidmaatschap van de vereniging. Tijdens deze middag worden op het terras belegde broodjes met ambachtelijke beenham, hamburgers en braadworst met salade geserveerd. Vanaf 15.00 uur speelt de band ‘Kiep Movin’. Deze drie mannen brengen, door de jarenlange muziek ervaring, een zeer gevarieerd muziekrepertoire voor jong en oud. 
 
Zondag 16 juni is er vanaf 14.00 uur vrije inloop, is de zaal en het terras open en is de mogelijkheid om te schieten op lepeltjes en kaarten. Deze middag worden broodjes Pulled Pork aangeboden. De muziek wordt vanaf 15.00 uur verzorgt door DJ Wesley.
 
Maandag 17 juni beginnen de kermisactiviteiten om 12.00 uur met het lepeltjes- en baanschieten.  De nieuwe schutterskoning van 2019 gaat het eerste schot lossen. “Tijdens deze slotdag van de kermis doen we het nog eens ‘dikjes’ over, onder het genot van een drankje en een hapje”, aldus de voorzitter van de Sociëteit Ed de Haas. De muziek wordt verzorgd door Henk Kinnaer met medewerking van de ‘sooszangers’.

Lees Meer »